Alimentele dulci, în topul consumului mondial: de ce înlocuirea zahărului cu îndulcitori nu este o soluție perfectă

de: Iulia Kelt
02 08. 2022

Se pare că oamenii au o preferință evolutivă pentru dulce. Alimentele dulci, precum fructele și mierea, au fost o sursă importantă de energie pentru strămoșii noștri, iar tendința se menține chiar și în zilele noastre.

Cu toate acestea, în lumea modernă, alimentele îndulcite sunt ușor de găsit, foarte ieftine și promovate pe scară largă.

Consumul de prea mult zahăr adăugat este o practică proastă pentru sănătate, cauzând obezitate, diabet de tip 2 și carii dentare. Din cauza acestor probleme legate de sănătate, producătorii au început să folosească îndulcitori nenutritivi, ceea ce, evident, nu este o soluție perfectă.

Un nou studiu arată că zaharurile și îndulcitorii nenutritivi din alimentele și băuturile ambalate au crescut foarte mult în ultimul deceniu, în ceea ce privește cantitatea lor adăugată. Acest lucru este valabil mai ales în țările cu venituri medii sau mici, cum ar fi China și India, precum și în Asia Pacific, inclusiv Australia.

Oamenii proveniți din țări sărace consumă mai mult zahăr

Oamenii de știință au constatat că, de persoană, volumul de îndulcitori nenutritivi din băuturi este acum cu 36% mai mare la nivel global. Zaharurile adăugate în alimentele ambalate sunt cu 9% mai mari și ele.

Îndulcitorii nenutritivi sunt cel mai frecvent adăugați în produse de cofetărie. Analiza arată, de asemenea, că zahărul folosit pentru a îndulci băuturile a crescut la nivel global. Cu toate acestea, acest lucru se explică, în mare măsură, printr-o creștere de 50% în țările cu venituri medii, cum ar fi China și India. Utilizarea a scăzut în țările cu venituri mari, cum ar fi Australia sau Statele Unite.

În timp ce daunele consumului de prea mult zahăr adăugat sunt bine cunoscute, bazarea pe îndulcitorii nenutritivi ca soluție prezintă, de asemenea, riscuri. Recenziile recente sugerează că consumul de îndulcitori nenutritivi poate fi asociat cu diabetul de tip 2 și bolile de inimă și poate perturba microbiomul intestinal.

Și pentru că sunt dulci, ingerarea de îndulcitori nenutritivi ne influențează palatele și ne încurajează să vrem și mai mult dulce. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, care încă își dezvoltă preferințele. Evident, acest lucru se poate metamorfoza în adicție.